- Τασμανία
- (Tasmania). Ομόσπονδη Πολιτεία της Αυστραλίας, η μικρότερη σε έκταση (67.800 τ. χλμ.) και σε πληθυσμό (451.000 κάτ.), που αποτελείται από το ομώνυμο νησί το οποίο βρίσκεται λίγο προς τα ΝΑ της Αυστραλίας, από την οποία χωρίζεται μέσω του Πορθμού Μπας και από μερικά μικρότερα νησιά, μεταξύ των οποίων το Κινγκ Άιλαντ και η συστάδα των Φέρνοου. Το νησί αποσπάστηκε από την ηπειρωτική μάζα κατά το τέλος της παγετώδους περιόδου. Έχει σχήμα ελαφρά τριγωνικό, ακτές που συνοδεύονται συχνά από μικρότερα νησιά. Το εσωτερικό αποτελείται από ένα εκτεταμένο υψίπεδο (1.200-1.500 μ.) που περικλείει τη λεκάνη του ποταμού Ντέρουεντ και κλίνει προς ΝΑ με μια σειρά απότομων αναβαθμίδων. Στη βορειοανατολική κορυφή, απομονωμένη από την πεδινή κοιλάδα του Τάμαρ, βρίσκεται ένα άλλο εκτεταμένο υψίπεδο. Πολυάριθμες είναι οι λίμνες παγετωνικής προέλευσης, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Γκρέιτ Λέικ (Μεγάλη Λίμνη). Το κλίμα είναι εύκρατο. Το νησί καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από δάση από τα οποία εξάγεται ξυλεία και ξυλοπολτός. Τα 2/5 του εδάφους χρησιμοποιούνται για τη γεωργία (σιτάρι, βρώμη, πατάτες, φρούτα). Υπάρχει σημαντική κτηνοτροφία, τα προϊόντα της οποίας εξάγονται ακατέργαστα ή ημικατεργασμένα στις άλλες αυστραλιανές Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία, μαζί με τον ψευδάργυρο, τον χαλκό και τον μόλυβδο. Πρωτεύουσα είναι το Χόμπαρτ (179.900 κάτ.), μια σύγχρονη βιομηχανική και εμπορική πόλη και ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του νησιού. Άλλες κύριες πόλεις είναι η Λόνσεστον, η Μπάρνη και η Ντέβονπορτ. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ολλανδό Α.Γ. Τάσμαν, ο οποίος έφτασε εκεί το 1642, αλλά ο Άγγλος Τζ. Μπας υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε εκεί το 1798. Η αποίκισή της άρχισε με την εγκατάσταση εκεί κατάδικων από την Αγγλία, οι οποίοι βρήκαν όμως ισχυρή αντίσταση από μέρους των Τασμανών. Οι βρετανικές αρχές μετέφεραν τότε τους ιθαγενείς στα γειτονικά νησιά όπου εξολοθρεύτηκαν από τις ασθένειες και τον υποσιτισμό.
Η Τ. συνδέεται με αεροπλάνο και πορθμείο με τη Μελβούρνη. Με τους πράσινους λόφους και κοιλάδες, με τα χωριά και τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοιάζει σαν μια μικρή αγγλική γωνιά. Από το Χόμπαρτ, όπου βρίσκεται το ιστορικό μουσείο Νάρυνα το πιο ενδιαφέρον τμήμα του είναι το αφιερωμένο στους ιθαγενείς. Στο Πορτ Άρθουρ υπάρχουν εξάλλου ερείπια της παλαιάς αποικίας των κατάδικων. Από το Λόνσεστον περνώντας από το εθνικό πάρκο Κραντλ Μάουντεν και τη Λέικ Σεντ Κλερ στο εσωτερικό και από τη βόρεια ακτή ο δρόμος φτάνει έως το Γουάινγιαρντ. Το Χόμπαρτ και το Λόνσεστον ενώνονται με 3 δρόμους, ο ένας περνάει από την κεντρική περιοχή των λιμνών, ο άλλος κατά μήκος της ανατολικής ακτής και ο τρίτος από την τραχιά δυτική περιοχή. Οι διαδρομές στους δρόμους αυτούς μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε θετική γνώμη για την όλη φυσιογνωμία του νησιού.
Αεροφωτογραφία της Τασμανίας (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Το ακρωτήριο Νατ Στάνλεϋ, στη βόρεια ακτή του νησιού.
Τασμανία, το ιστορικό κτίριο στο Πορτ Αρθουρ (φωτ. ΑΠΕ).
Tασμανία, πέρασμα Τότεμ Πολ βράχος 65 μ., ατενίζει τον ωκεανό, θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα σημεία αναρρίχησης στην Αυστραλία (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.